Jó Ember Díj 2023

Gyirgyó Dénes

A Jó Ember Díj 2023. évi kitüntetettje: Gyirgyó Dénes

A hagyományoknak megfelelően a pécsváradi vár adott otthont a Káplár László Jó Ember Díj átadási ünnepségnek 2023 július 11-én, vasárnap. Ez évben a Vár Napja rendezvény egyik eseményeként történt a díjátadás. Borsós István tárogatójátéka és Bandi Szabolcs gitárzenéje után a jelöltek ismertetése, majd a díjátadás következett.

A kiírásra az ország minden részéből érkezett jelölés. A jelöltek közül a 2023. évi díjat a Berettyóújfalu közelében, Esztáron élő Gyirgyó Dénes érdemelte ki, aki szorgalmával, alázatával, energiabírásával, önzetlenségével, valamint tanulni, fejlődni akarásával példát és utat mutat romák és nem romák számára, valamint reményt ad a változtatásra és a nehéz helyzetben élőknek a kitörés lehetőségére.

A díjat dr. Bandi Szabolcs, a Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány elnöke adta át.

Gyirgyó Dénes roma származású szociálisan nagyon érzékeny ember, aki hosszú évtizedek óta fáradhatatlanul végez önkéntes és közösségi munkát a falujában és a környéken, valamint a berettyóújfalui Bihari Női Futball Klub egyesületénél. A Bihari Női Futball Klub önkéntese, szabadidejében és önköltségen szállítja a sportolni vágyó gyermekeket. Ezek a gyerekek másképp nem tudnának bekapcsolódni a sport világába. A társadalomba való integrálódásukban is óriási előrelépés, hogy egy ilyen közösség tagjai lehetnek és a versenyek által szabályokat, alázatot, küzdeni akarást tanulhatnak.

A díjazott Esztárban és környékén is több helyen úgy segít embereken, hogy nincs hozzá forrás vagy eszköz, így a saját erőforrása és az önkéntes tevékenység marad. A közösségi munkákon arra bátorítják a résztvevőket, hogy roma és nem roma emberek együtt tevékenykedjenek.

Gyirgyó Dénes vezetésével közösségi kertet hoztak létre, hogy fiatal szülőknek és családoknak megtanítsák az önfenntartás alapjait, ezáltal is a gyerekekkel megismertessék az egészséges ételek készítésének, a zöldségek megtermelésének folyamatát, ahol a szülőkkel együtt dolgoznak a gyerekek és nem a monitor fogságában „raboskodnak”.

A pandémia időszakában 2020-ban saját lakásukba beengedve a településen élő gyerekeket, foglalkoztak velük és biztosítottak internetet és eszközöket, hogy ne maradjanak le az iskolában. Azóta is segítik és támogatják a gyerekek iskolai előmenetelét és a tehetséges gyerekeket önköltségen juttatják el különböző tehetségkutató versenyekre.

Harmadik éve fogadják a gyerekeket egy melléképületben kialakított tanodájukban, ahol biztosítani tudják a gyerekeknek a tanuláshoz szükséges eszközöket, ezzel is segítve tanulmányaikat. Szoros együttműködést ápolnak a Debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégiummal, így sikerült megszervezni, hogy angoltanulásban és a tanulók által nehezebb tantárgyakban segítsenek az ott élő gyermekeknek.

Gyirgyó Dénes hitélete a Református cigány misszióban teljesedik ki, ahol szintén önkéntes misszionáriusként tevékenykedik.